Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 82% от възрастните и 70 на сто от децата прекарват ежедневно поне по три часа пред екрана на електронни устройства

Снимка: pixabay

Близо 82% от възрастните и 70 на сто от децата прекарват ежедневно поне по три часа пред екрана на електронни устройства. Това показа глобално проучване, поръчано от компанията за антивирусна защита Kaspersky. Допитването е направено сред 11 000 души, живеещи в Европа, Африка, Южна Америка, Азия.

И все пак децата се оказват по-адаптивни в използването на устройствата. Ако 80% от родителите прекарват по-малко от два часа на ден пред екраните, техните деца правят същото. Ако връзрастните прекарват със своите устройства повече от 2 часа на ден, само в 19 на сто от случаите малките прекарват по-малко време по този начин.

Ако родителите са активни ползватели онлайн, децата добавят към тяхното време още 39 минути. Писането на SMS, докато се водят разговори, добавя още 41 минути екранно време за децата.

Проучването отчита, че близо 48% от родителите и децата използват устройствата си по едно и също време - пред деня, от 3 до 5 часа.

62% от родителите са убедени, че прекарват доста време онлайн, 58 е този процент при децата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна