Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частичен локдаун в Нидерландия заради Омикрон

| обновено на 19.12.21 в 07:59
Премиерът на Нидерландия Рюте и министърът на общественото здраве, благосъстоянието и спорта Де Йонг (вдясно).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия затваря за близо месец всички второстепенни магазини и услуги по Коледа и Нова година в опит да забави разпространението на коронавируса.

Ресторанти, фризьорски салони, музеи и фитнес-клубове ще бъдат затворени от 19 декември до 14 януари. 

Всички училища в Нидерландия също ще останат затворени - поне до 9 януари. Новите мерки срещу пандемията включват препоръка към домакинствата да не приемат повече от двама гости наведнъж. Не се препоръчва и събирането на повече от двама души на открито.

Локдаунът бе обявен тази вечер от премиера Марк Рюте

"Нидерландия отново затваря заради петата вълна, която ни носи вариантът Омикрон. Той се разпространява по-бързо, отколкото се опасявахме, затова е необходимо да действаме сега, за да предотвратим най-лошото. Рождество е празникът на надеждата и светлината. Показвали сме вече, че като общество можем да издържим на много изпитания! Заедно ще преодолеем и този период! Напълно съм убеден в това".

Омикрон бе установен в Нидерландия преди 3 седмици. През последните 24 часа в страната бяха регистрирани повече от 14 хиляди нови инфекции. Повече от 85 % от възрастните нидерландци са ваксинирани, но с бустърни дози са само 9 процента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени