Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските власти спечелиха милиарди от емитираните дългови книжа с отрицателна доходност през 2021 г.

Германското правителство спечели милиарди евро от емитиране на държавни дългови книжа през година благодарение на отрицателните лихви на облигациите, съобщава Ройтерс, визирайки писмо на държавния секретар на Министерството на финансите Флориан Тонкар до депутат от немската левица.

При емитирането на нови федерални ценни книжа за финансиране на бюджета и специалните фондове "бяха събрани плащания в размер на около 5,855 милиарда евро", се посочва в писмото на Тонкар в отговор на въпрос на Кристиан Гьорке от крайнолявата партия "Линке" (Linke).

За да се справи с последиците от коронавирусната пандемия, германското федерално правителство зае от дълговите пазари през тази година рекордните 483 милиарда евро, което беше около една пета повече, отколкото през 2020 г., когато емитирането на нов държавен дълг достигна предишния рекорден връх.

Средната доходност на федералните държавни ценни книжа, емитирани през 2021 г., беше на ниво от минус 0,56% (-0,56%), но въпреки тази отрицателна доходност аукционите за нови облигации бяха посрещани с голям интерес, като записванията надвишиха средно с 1,7 пъти обема на пласираните книжа, отбеляза в писмото Флориан Тонкар.

"Въпреки отрицателната доходност, германските облигации се продаваха като топъл хляб“, отбеляза от своя страна Кристиан Гьорке, депутат от опозиционната левица "Линке" в долната камара на парламента - Бундестага. "Федералното правителство можеше да продаде още повече облигации без никакъв проблем", допълни той.

За следващата година Германската финансова агенция, която е правителственото подразделение, занимаващо се с управление на дълга, планира емитиране на дълг в размер на 410 милиарда евро.

С топ рейтинг "AAA", определен от всички големи рейтингови агенции, германските държавни облигации са много търсени от инвеститорите, тъй като изплащанията по тях се считат за много сигурни.

Пазарът на ценни книжа е много голям, като големите покупки, осъществявани и от Европейската централна банка, увеличават допълнително търсенето, което от своя страна намалява доходността на търгуваните книжа, отбелязва Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна