Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арест и солени глоби за неспазване на Covid мерките в Кипър

Полицейски патрул в Никозия, 29 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър празничните дни преминаха не само при строги противоепидемични мерки, но и със засилени проверки за тяхното спазване. Високи глоби и арест са част от наложените санкции.

Над 11 000 проверки за спазването на предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса са извършени в Кипър през последните 4 дни, от 23 декември до 6 ч. тази сутрин, съобщиха от полицията днес. Санкционирани за нарушения са 28 граждани и 63 търговски обекта.

По 8000 евро глоба трябва да платят център за развлечения в Лимасол заради допуснат клиент с фалшив коронавирусен „безопасен пропуск” (SafePass), както и казино заради присъствието на повече хора от разрешеното.

4000 евро е наложената глоба за клуб, в който са открити лица с изтекъл Covid сертификат.

За нарушения на изискванията трима собственици и управители на заведения в Пафос ще бъдат изправени пред съда.

27-годишен мъж е арестуван за влизане в магазин с чужд „безопасен пропуск” (SafePass). Неговата и на собственика на документа присъда съдът ще произнесе в сряда.

В неделя в Кипър бяха регистрирани 912 новозаразени, като броят им рязко скочи на 1,7% от направените тестове, досега той се задържаше под 1%.

В зависимост от развитието на Covid ситуацията днес и утре се очаква здравният министър да свика извънредно заседание на Научния консултативен комитет. Възможно е да бъдат обявени допълнителни ограничителни мерки за новогодишните празници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна