Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова криза на Острова: Недостиг на персонал в училищата

Това може да попречи на плановете на правителството учебните занятия да продължат присъствено

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания острият недостиг на персонал в училищата може да попречи на плановете на правителството учебните занятия да продължат присъствено.

Някои директори на училища в Англия заявиха, че могат да бъдат принудени най-малкото да изпратят част от децата вкъщи, ако кризата не бъде решена.

Въпреки обещанието на Борис Джонсън да не се повтаря януари 2021 година, когато правителството заяви, че няма да бъдат затваряни училищата и след няколко дни ги затвори, училищните власти сега предупреждават, че бързото разпространяване на варианта Омикрон може да доведе до масово отсъствие на учители и друг персонал при отварянето на учебните заведения след Нова година.

Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на ръководителите на училища и колежи, заяви за Би Би Си, че в някои от училищата в седмицата преди коледната ваканция е отсъствал около 25% от персонала.

А Пол Уайтман, генерален секретар на Националната асоциация на директорите, каза, ще бъде наивно да се смята, че Омикрон няма да се отрази на работата на училищата, когато те отворят.

Миналата седмица Министерството на образованието предприе кампания за насърчаване на бивши учители в Англия да се завърнат на работа, за да запълнят вакантните места в училищата и колежите, но няма сведения колко от тях са откликнали на призива.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна