Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър регистрира голям брой Сovid случаи, чакат се още ограничения

Никозия, Кипър, септември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два Covid рекорда регистрира Кипър днес: рекорден брой новозаразени с коронавирус от рекорден брой проведени тестове. Заради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация е възможно да бъдат обявени допълнителни ограничителни мерки за Новогодишните празници.

Новите случаи днес са 1925 и са над 2 пъти повече в сравнение с неделя. Запазва се обаче процентното им съотношение спрямо направените тестове – 1,6% при извършените днес над 121 000 теста, при 1,7% вчера.

Властите в Кипър са обезпокоени от големия брой заразени, които се установяват на двете международни летища. Те са по около 50 случая всеки ден, сочат данни на здравното министерство.

Увеличението до голяма степен е свързано с връщането на кипърските студенти от Великобритания и Гърция за Коледните празници.

В болниците днес се лекуват 161 пациенти с коронавирус и положението в тях е управляемо, заявиха от Държавната организация за здравни услуги.

Значителният ръст на новозаразени обаче може да увеличи хоспитализациите и да засили натиска върху лечебните заведения, заявяват здравни експерти.

Министерството на здравеопазването и Научният консултативен комитет са в готовност за оценка на новото развитие на епидемиологичната ситуация.

Според досегашните изявления на здравния министър Михалис Хаджипанделас е възможно затягане на ограниченията за Новогодишните празници.

Една от допълнителните мерки, които се очаква да бъдат разгледани, е намаляване на разрешения брой хора за събирания за новогодишните тържества – както по домовете, където сега максимумът е 20 души, така и в ресторанти и развлекателни центрове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна