Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър вече може да се сключва брак в музеите

Снимка: Бранислава Бобанац

Правителството в Кипър даде „зелена светлина” за сключване на граждански брак в музеи и исторически места. Поставено беше началото и на най-големия културен проект в страната - изграждането на нова сграда за главния музей на Кипър за над 120 млн. евро.

Безплатен става входът в 12 музея в Кипър, обяви правителството. Таксите за посетители се премахват в Кипърския музей - най-големия археологически център на острова, Етнографския музей в Никозия, редица местни археологически и етнографски експозиции.

Определени музеи и паметници на античността ще се отворят за извършване на граждански бракосъчетания срещу заплащане на специални такси и изисквания за броя присъстващи.

В навечерието на новата година бе обявен и търг за нова сграда на Кипърския музей. С него започна реализацията на „най-големия културен проект в страната“, както го определи президентът на Кипър Никос Анастасиадис.

Сегашната сграда е построена през 1908 г. от британското колониално управление и, въпреки реконструкциите и разширенията, е тясна за колекцията от над 6500 антики.

Новият археологически музей ще заеме площ от 40 000 кв. метра.

Стартиралата процедура е със срок до 1 юли догодина. Изпълнението на целия проект на стойност над 120 млн. евро - от строителството до преместването на експонатите, е предвидено да продължи 60 месеца.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна