Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северен Кипър включи 4-та доза в имунизационната си програма

Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.
Снимка: Ройтерс

Четвърта доза ваксина се включва в имунизационната програма в Северен Кипър заради засиленото разпространение на Омикрон, съобщиха в понеделник кипърско-турските здравни власти.

Новият вариант на вируса налага и ограничения за новогодишните тържества в северната част на острова.

29 случая на Омикрон са установени досега в кипърско-турската общност, като заразените са предимно млади хора и без симптоми, обявиха местните здравни власти.

Заради новия вариант на вируса Върховният комитет по заразните болести актуализира схемата за ваксинация, като започва поставянето на четвърта доза от иРНК ваксина.

Препаратът на „Пфайзер” ще се прилага като четвърта инжекция за получилите три дози от китайската ваксина „Синовак”. На повечето кипърски турци бе поставена китайската ваксина, големи количества от която бяха изпратени от Турция. Ваксината на „Пфайзер” бе доставена на общността от ЕС чрез Република Кипър.

До 10 души ще могат да се събират по домовете по новогодишните празници, а в организирани празнични събития на закрито или на открито ще могат да участват само ваксинирани. Те трябва да представят и отрицателен PCR тест, валиден 72 часа, или бърз тест от последните 48 часа, се посочва в съобщението на Върховния комитет по заразните болести.

Забранено е провеждането на новогодишни тържества в училища, офиси и учреждения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна