Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в акция срещу незаконна фабрика за пиротехника в Италия

Фойерверки във Венеция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима души бяха арестувани при полицейска акция в незаконна фабрика за пиротехнически изделия в Италия. Властите предупреждават стриктно да се спазват мерките за безопасност при използването на традиционните фойерверки

Ако до преди години традицията бе в полунощ да се изхвърлят през прозорците стари вещи и стъклени предмети за късмет, новогодишните фойерверки взеха превес през последните десетилетия, особено в Южна Италия и най-много в района на Неапол.

И за пореден път там създадоха мощен експлозив наречен  „D10S “ в чест на Марадона за  новата 2022 година. Бе открит от властите в незаконна фабрика край градчето Нола. Иззети са  1 тон пиротехнически изделия.  Задържани са трима души.

Агенцията за опазване на околната среда ARPAC за област Кампания, посочи за вредно използването на новогодишните експлозиви не само защото могат да доведат до жертви, ранени и голяма уплаха у домашните любимци, но и защото замърсяват въздуха.

Позовавайки се на резултата от повишените стойности на концентрацията на фини частици, открити при посрещането на  2021 година, от агенцията апелират да се избягва използването на всякакъв вид пиротехнически изделия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна