Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Дупница обяви нов конкурс за управител на изправеното пред фалит "Ученическо хранене"

Снимка: Община Дупница

Общината в Дупница обяви нов конкурс за управител на "Ученическо хранене", което заради коронавирусната пандемия и честото прекъсване на присъственото обучение в училищата е изправено пред фалит. На конкурса през ноември не се яви нито един кандидат и процедурата стартира отново.

Кандидатите ще могат да подават заявление за участие до 17 януари при определени изисквания за образование и стаж. Комисия ще прецени кои да бъдат допуснати.

Състоянието на дружеството е почти катастрофално, загубите му са за около 70-80 хил. лева , и то е пред фалит - така е от месеци.

От честото затваряне на училищата заради пандемията дружеството търпи загуби. Вместо да се продават 1000 обяда  дневно, се реализират само по около 200. Така е и със закуската. В същото време се плащат заплати на персонала, който е сведен до минимум.

Увеличиха се и разходите за ток. Последната фактура е за 4700 лв.

В момента дружеството се управлява от Христо Пигов, който е подал оставка в средата на годината.

Има предложения и идеи в училищата да се въведе кетъринговото доставане на храна за закуска и обяд по договор с частни фирми. "Ученическо хранене" беше създадено  преди 3 години,  след като общинското дружество "Ученически столове" беше обявено във фалит поради  натрупани дългове от 500 000 лв.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна