Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой новозаразени в страните, където преобладава Омикрон щамът

Илюстрация: Георги Цветков

Рекорден брой новозаразени продължават да отчитат всички страни, където Омикрон е преобладаващият вариант на коронавируса.

За първи път от началото на пандемията Испания премина психологическата граница от 100 000 заразени с Covid-19. В същото време Министерство на здравеопазването се съгласи да намали карантината на хората, които са диагностицирани с инфекцията, но нямат симптоми, от 10 на 7 дни. Целта е да се облекчи негативния ефект, които дългите отпуски по болест оказват върху основните услуги и икономиката.

Британският премиер Борис Джонсън е под силен натиск да увеличи капацитета за тестване след като вчера бяха регистрирани рекордните 183 хиляди заразени. Голямото търсене на тестове бе породено най-вече от промяната в правилата за самоизолация, тъй като тя може да бъде намалена от 10 на 7 дни при два поредни отрицателни теста на шестия и седмия ден, но също и след призива на властите хората, които ще празнуват навън Нова година да си направят тестове преди това. 

Вълната от Омикрон доведе до хоспитализацията на хиляди деца в Съединените щати, тъй като те са възрастовата група с най-малко ваксинационно покритие - едва 25%. За седем дни броят на децата, приети в болница с Covid-19 се е увеличил с близо 60 на сто. 

Русия е потвърдила 103 случая на Омикрон, съобщи директорът на потребителската агенция Ана Попова. Страната се готви за нова вълна в началото на следващата година като очакванията са заразените да достигнат 50 000 дневно. 

На фона на препоръките за подсилваща доза ваксина като начин да се противодейства на Омикрон, проф. Дейл Фишер от Медицинския факултет на Националния университет на Сингапур заяви, че бустерите трябва да бъдат насочени предимно към най-уязвимите пациенти:

"Смятам, че повечето правителства се надяват по този начин да ограничат бързото предаване на вируса и вероятно, за известно време и в известна степен ще успеят, но както СЗО посочи, трябва да бъдат имунизирани повече хора с основния ваксинационен курс. Подкрепям поставянето на подсилващи дози за хората в риск - възрастните и тези с отслабена имунна система."

От научна гледна точка е трудно да бъде оправдано добавянето на нови и нови дози за хората с нисък риск от усложнения, подчертава експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна