Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквания на сектора на отбраната за 2022-ра

2
Снимка: Румен Сарандев

Реален старт на строежа на нови кораби, решение за нови осем самолета Ф-16 и определяне съдбата на проекта за Сухопътните войски се очаква да се случи тази година в сектор "Отбрана".

Едно от големите предизвикателства ще е парламентът да одобри решение как ще бъде финансирано второто купуване на 8 изтребителя. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов припомни, че през първото тримесечие на тази година САЩ ще отговорят на запитването за новите машини.

Парламентът трябва да одобри и инвестиционния разход за придобиване на трикоординатни радари. Това е пряко свързано с новите изтребители. България иска да купи седем радара с таван на сделката 400 милиона лева.

Продължава и модернизацията на инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ и другите летища за приемане на новите самолети.

ВМС очакват старта на изграждането на единия от двата нови кораба. Водят се преговори и за две нови подводници. Финансовите параметри за които са „във възможностите“.

Правителство-правителство да е и договорката по проекта за новите машини на Сухопътните войски, очаква началникът на отбраната Емил Ефтимов.

За нея има определен таван от милиард и 200 милиона лева.

Както и другите сектори, отбраната започва годината без гласуван бюджет. 

По време на разговорите за новия кабинет партиите се обединиха около приоритета за модернизация. Както беше договорено, за нея трябва да има специален фонд за финансиране.

Политиците обещаха бюджетът за отбрана да е 2 процента от БВП, страната да запази евроатлантическата си ориентация, както и че евентуално ще има нов Закон за въоръжените сили и за военния резерв, изграждане на национална гвардия и възстановяване на Гражданската защита.

Тази година се очаква реализация на идеята  България да е домакин на регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО за Черно море.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна