Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалиха знамето на ЕС от Триумфалната арка след въпроси къде е френското

Шанз Елизе, Париж, 1 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските власти свалиха европейското знаме от Триумфалната арка в Париж след обвинения на консервативната опозиция в заличаване на националната идентичност. Флагът беше временно издигнат за началото на френското ротационно председателство на ЕС.

Европейското знаме вече не е под Триумфалната арка. То се развя на Нова година, докато Айфеловата кула и други прочути френски паметници светнаха в „европейско синьо“.

Свалянето на знамето е съвсем "по план", инсталацията е била само за 1 януари, казаха от Елисейския дворец пред АФП.

Съмненията обаче останаха след словесните престрелки, които се разнесоха в новогодишната нощ заради липсата на френския национален флаг, забелязана от консервативните кандидат-президенти.

Марин льо Пен нарече това "провокация" и се закани да сезира Държавния съвет. "След опаковането - оскърбление" - писа Ерик Земур.

"Европейско председателство - да, заличаване на френската идентичност - не!" - отсече дори кандидатката на Републиканците Валери Пекрес.

Според министъра на европейските въпроси Клеман Бон полемиката  е "безплодна". 

По време на предишното френско председателство при президента Саркози двата флага се вееха заедно. Така ще бъде вероятно и идната седмица за идването на еврокомисарите в Париж.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени