Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисно заседание на френското правителство заради драстичен ръст на заразени с Covid-19

Здравният министър Оливие Веран защити в парламента проектозакон за преминаването на зеления сертификат във ваксинационен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френското правителство започва кризисно заседание заради драстично нарасналите случаи на заразени с Covid-19.

Десет министри от френското правителство заседават тази вечер във връзка с поредната епидемична вълна и последиците от нея.

За болничния сектор януари ще бъде тежък месец, предупреди здравният министър Оливие Веран.

Преди срещата министърът на икономиката Брюно Льо Мер обяви разширяването на компенсациите на загубите в бизнеса, а министърът на образованието Бланке потвърди санитарния протокол за училищата, който предписва три задължителни теста за учениците при един заразен в паралелка.

Междувременно в Националното събрание на Франция се обсъжда проектозакон за преминаването на зеления сертификат във ваксинационен. Текстът вероятно ще бъде подкрепен, но опозицията реагира с бурни критики.

Здравният министър защити проекта и упрекна в егоизъм противниците на ваксинациите. 53 милиона французи вече са избрали ваксината, подчерта той.

Увеличаването на заразените с варианта Омикрон на коронавируса доведе до отмяна на някои митинги от кандидат-президентската кампания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна