Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Теодора Генчовска участва в конферентен разговор във формат „Букурещ 9“

| обновено на 04.01.22 в 17:47
Теодора Генчовска
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Теодора Генчовска взе участие в телефонен разговор на външните министри от Букурещката деветка с държавния секретар на Съединените щати Антъни Блинкън.

Разговорите на първите дипломати на държавите от източния фланг на НАТО с Блинкън са част от дипломатическите совалки предшестващи преговорите между Русия и Съединените щати, които започват в неделя в Женева.

Теодора Генчовска е приветствала дипломатическите усилия за убеждаване на Москва да предприеме мерки по деескалация посредством предстоящите срещи в различни формати - двустранния диалог между САЩ и Русия по стратегическата стабилност, Съвета НАТО-Русия и Постоянния съвет на ОССЕ.

Външните министри от Букурещката деветка са дали пълна подкрепа и за Литва и напрежението с Китай, породено от откриването на дипломатическо представителство на Тайван във Вилнюс.

От Държавния департамент съобщиха, че в разговора със страните от източния фланг на НАТО Антъни Блинкън е уверил, че ще има близки консултации със тях при всички действия за деескалация на напрежението по украинската граница.

Днес в Киев пристига върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел.

Тридневната визита на Борел предвижда и пътуване до фронтовата линия в Източна Украйна, където се водят сражения между украинската армия и про-руските сепаратисти. За първи път европейски топ дипломат посещава региона от началото на конфликта преди почти 8 години.

Същевременно НАТО обяви, че ще проведе в петък извънредна виртуална среща на външните министри на 30-те държави членки, посветена на кризата по украинската граница.

На 9-ти и 10 януари предстоят ключови преговори на ниво външно министерство и Държавен департамент между Русия и Съединените щати, а на 12 януари ще се състои и Съвет НАТО-Русия - формат, който не заседаваше редовно от началото на кризата в Украйна през 2014 година. Ден по-късно срещите продължават в по-широк формат в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна