Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно поскъпване на природния газ заради ограничени руски доставки

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Европейските цени на газа скочиха във вторник с близо 20% спрямо ден по-рано и вече са с над 30% спрямо последния ден на 2021 г., тъй като ниските доставки от Русия отново подновиха опасенията за енергийна криза в момент, когато за стария континент предстои по-студено зимно време.

Ключовия тръбопровод "Ямал-Европа", който по принцип доставя руски природен газ от Сибир за Европа, продължи и във вторник да работи в обратна посока, пренасяйки газовия поток от Германия към Полша.

В същото време има намаляване и на доставките на руски газ през Украйна за Словакия.

Руският енергиен износ беше в центъра на вниманието на фона на по-широкото противопоставяне на Москва със Запада, включително заради напрежението със съседна Украйна, която изгражда по-тесни връзки с НАТО.

Потоците на газ през газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад за  Европа, скочиха във вторник, но в обратна (източна) посока, показват данни на германския мрежов оператор Gascade, като газът тече от Германия за Полша за 15-и пореден ден.

Това провокира рязко поскъпване на цената на природния газ, като референтните фючърси на нидерландския газов хъб се повишават във вторник следобед с около 18% към 95,00 евро за мегаватчас (MWh) спрямо затваряне на търговията в понеделник на нива около 80 евро за MWh. Спрямо последния ден на 2021г. цената вече е с цели 25 евро по-висока, след като на 31-ви декември природния газа се търгуваше малко над 70 евро за мегаватчас (близо 7-седмично дъно).
Очакванията за по-студено време в Европа допринесоха за повишаването на цените, но основен двигател за растежа са ограничените доставки на руски природен газ, посочват търговец.

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)


Предупреждението на Индонезия, че положението с доставките на въглища остава критично преди прегледа на страната в сряда за забрана за износа, също допринася за възходящото ценово рали на европейския газов пазар.

Анализатори от Engie Energyscan посочиха пред Ройтерс, че потоците на втечнен природен газ (LNG) за Европа са се ускорили в края на миналата година, но могат да се забавят отново, тъй като цените на втечнен природен газ в Азия отново са над европейските спот цените. Това също допринася за рязкото поскъпване на газа на европейските пазари от началото на тази седмица.

Европа е в центъра на енергийна криза от миналата година, когато вдигането на противоепидемичните ограничения постави огромни изисквания към изчерпаните запаси от природен газ.

Референтните газови цени се увеличиха повече от пет пъти от януари 2021 г. насам, притискайки потребителите и компаниите и заплашвайки икономическото възстановяване.

Някои депутати от Европейския съюз обвиниха Русия, която доставя повече от 40% от природния газ в Европа, че използва кризата като лост за оказване на натиск. Те казаха, че Москва е ограничила газовите потоци, за да получи одобрение за стартиране на новопостроения газопровод "Северен поток 2", който ще доставя газ за Германия.

Русия многократно отрече обвиненията и казва, че "Газпром" ще увеличи износа на газ и ще помогне за облекчаване на високите цени в Европа. От своя страна "Газпром" заяви, че изпълнява своите договорни задължения за доставки на газ.

В неделя руският енергиен гигант заяви, че през миналата година е увеличил общия си износ на газ, включително за Китай. Въпреки това вероятно ще пропусне целите си за газовите доставки за Европа.

През декември руският президент Путин пък посочи, че Германия препродава руски газ на Полша и Украйна, вместо да облекчава европейския енергиен пазар, като обвини германските вносители на газ за обръщането на потоците по тръбопровода "Ямал-Европа" и за рязкото повишаване на цените.

Германското правителство отказа да коментира твърдението, докато вносителите на газ в страната не отговориха на искания за коментар от страна на агенция Ройтерс.

Източници от индустрията и пазарни анализатори заявиха миналата седмица, че търговците на газ разчитат на запаси, за техните доставки за европейските купувачи, за да избегнат да плащат почти рекордно високи цени за допълнителни доставки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна