Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът в Атина сложи таван на цената на PCR, Опозицията: Подигравка за гърците

В Гърция днес бяха регистрирани 50 126 Covid заразени за едно денонощие

| обновено на 04.01.22 в 20:35
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Гърция настоя за предсрочни избори, като обвини правителството, че няма стратегия за справяне с Covid-19.

Кабинетът не може да се справи с пандемията и е токсичен за страната, заяви лидерът на опозицията Алексис Ципрас, отправяйки искането за предсрочен вот.

То беше провокирано от фиксираното от държавата намаление на цената на PCR тестовете за Covid-19в частните лаборатории в Гърция.

До 47 евро се определя най-високата допустима цена на PCR в частна лаборатория, реши министерството на развитието в Атина. От тази сума 35 евро е цената на теста и 12 евро са за вземане на пробата. Разпореждането влиза в сила от утре.

От централата на опозиционната партия Сириза определиха намалението на цената като "подигравка за гърците" и отново обвиниха правителството, че не разбира реалната обстановка в страната.

В изявлението на Сириза се посочва, че правителството е оставило без контрол 2 години частните лаборатории да извършват "грабеж" от обикновените граждани, които сега са подложени и на „цунами“ от високи цени на стоки от първа необходимост.

За безплатни тестове за всички се обявиха всички опозиционни партии.

От лекарския съюз в Гърция също са „за“ безплатни тестове, а като цел изтъкват – за да се определи размерът на пандемията.

Същевременно в Гърция беше отчетен рекорд на Covid заразените - за последните 24 часа те са над 50 000. Предишният рекорд от 31 декември бе 40 000 заразени.

Алексис Ципрас говори в парламента/Снимка: ЕРА/БГНЕС
В Гърция днес бяха регистрирани 50 126 Covid заразени за едно денонощие. Данните от последните дни показват, че в районите до българската граница положителните проби са по-малко.

Covid Омикрон удари и фирмите с малък брой работници. Част от тях затварят временно поради липса на служители.

Районите с най-висок брой на заразените днес са Атика, Солун, Лариса и остров Корфу. Засега в Северна Гърция, с изключение на Солун, броят на заразените е много по-нисък от средния за страната.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис на извънреден брифинг съобщи, че училищата отварят присъствено в понеделник. Променя се здравния протокол поради активност на Омикрон.

Всички ученици ще се тестват по три пъти на седмица, както и ваксинираните преподаватели.

Учителите без ваксинация трябва да се тестват пет пъти на седмица, като разходите се заплащат от тях.

Известни медици в Гърция коментираха, че присъствено обучение в дните на пик на пандемията е голям риск за всички, като професор Йоргос Павлакис каза, че това е най-сигурният начин да се заразят децата, а след това и техните семейства. Родители коментират в социалните мрежа, че няма да изпратят децата си на училище поне до края на месеца, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна