Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставка на правителството на Казахстан след протести заради цените на горивата

| обновено на 05.01.22 в 08:58
Алмати, 5 януари 2022 г.
Снимка: Ройтерс

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта местно време в най-големия град на страната Алмати и в Мангистауска област. Комендантският час ще е в сила за периода на въведеното по-рано извънредно положение до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е ограничено, забраняват се стачките и масовите събирания, включително спортните събития. 

Протести започнаха от неделя в различни градове на Казахстан заради увеличението на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и вчера на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред, въпреки опитите на полицията да ги разпръсне със сила и избухналите на места сблъсъци. 

По-рано президентът Токаев се обърна към сънародниците си с призив да проявят благоразумие и да не се поддават на провокации.

"Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от конфликт, а от взаимно доверие и диалог. Всички законни молби и искания от ваша страна ще бъдат внимателно отчетени и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно съвещание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето благоразумие."

По-късно пресслужбата на държавния глава съобщи, че той е приел оставката на правителството. Според подписания указ, временно изпълняващ длъжността на министър-председател ще бъде вицепремиерът Алихан Смаилов. 

Освен това Токаев назначи нов първи заместник ръководител на Комитета за национална сигурност (разузнавателната служба – б.р.), който замени Самат Абиш, племенник на влиятелния експрезидент Нурсултан Назарбаев. 

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се формира чрез електронната борса, на база търсене и предлагане, и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно.

Вътрешното министерство съобщи днес за над 200 задържани по време на  протестите за „провокации и нарушаване на обществения ред“.

Близо 100 полицаи са ранени в безредиците.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна