Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калофер е пълен за празника на Ботев и мъжкото хоро

Противоепидемичните мерки ще се спазват стриктно, смята кметът на града

Калофер е пълен от няколко дни, цялата леглова база - близо 800 легла, всичко е заето от желаещи да гледат мъжкото хоро в река Тунджа. 

Всички са добре дошли на мъжкото хоро, но да не забравят, че на 6 януари е роден великият и достоен българин Христо Ботев. Нека не изместваме тежестта само в една посока, каза в интервю за Радио Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов.

Той обясни, че тази вечер от 17.00 ч. е поклонението пред родната къща на Ботев, където ще има кратка ученическа програма и празнични илюминации. Утре е голямото тържество с митинга поклонение и поднасяне на гирлянда на славата.

"Очакваме вицепрезидента Илияна Йотова да произнесе слово", каза кметът на Калофер.

Румен Стоянов допълни, че стриктно ще се спазват противоепидемичните мерки, ще се следи за дистанция и носене на маски. "Няма как да спрем толкова хора, дошли на такъв ден в града ни. Миналата година очакваха бум на заболеваемост в Калофер заради струпването на много хора, но нямаше заболели. Дано и тази година е така", допълни той. 

Очаква се поне 100 - 150 души да влязат в ледените води на Тунджа утре сутрин. 

Кметът призова гостите да бъдат смирени и да оставят калоферци първи да влязат в осветената река, за да изпълнят ритуала.

Цялото интервю на Живка Танчева с кмета на Калофер Румен Стоянов е в прикачения файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна