Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи в Казахстан

| обновено на 05.01.22 в 11:48
Снимка: Ройтерс

Полицията използва сълзотворен газ, за да спре нови протести тази сутрин в казахстанския град Алмати, предаде Ройтерс. Силите са сигурност са се опитали да разпръснат шествие към центъра на града.

Демонстранти, въоръжени с бухалки и метални тръби, щурмуваха офиса на кмета на най-големия казахстански град Алмати, предаде Ройтерс като се позова на местен информационен уебсайт. Публикуваните кадри показват тълпа, събираща се пред сградата сред експлозии на димки и шокови гранати, в района се чува стрелба.

Протестите в богатата на петрол централноазиатска страна продължават втори ден. Те бяха предизвикани от скок на цените на автомобилните горива. Президентът Касъм-Жомарт Токаев беше принуден да обяви извънредно положение в областта и да приеме оставката на правителството. По думите му зад насилието стоят местни и чуждестранни провокатори. Впоследствие извънредно положение бе обявено и в столицата Нур Султан.

Освен в Алмати, сблъсъци между демонстранти и силите за сигурност е имало през нощта и в някои южни градове. Атакувани са били правителствени сгради. Над 200 души са били задържани. 

По официални данни в болници в града заради сблъсъците са приети 190 души, от които 137 са полицаи. 

По-рано руската агенция ТАСС съобщи, че централният площад в града е отцепен от Националната гвардия, включително чрез бронирани автомобили, и там ситуацията е спокойна.

Общественият транспорт в Алмати е спрян, а автомобилните входове към града са блокирани.

Междувременно Токаев нареди на членовете на кабинета и на управителите на провинции да възстановят контрола върху цените на горивата и други "социално важни" потребителски стоки. 

Той също така разпореди на правителството да разработи закон за личен фалит и да обмисли замразяване на цените на комуналните услуги и субсидиране на наемните плащания за бедни семейства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна