Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелите в Кипър няма да приемат неваксинирани, на гости вкъщи - до 10 души

Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хотелите в Кипър ще приемат само ваксинирани посетители, засилва се контролът върху коронавирусния „безопасен пропуск” и тестването. 15 допълнителни мерки прие правителството днес, за да спре взривното разпространение на Covid-19 в страната.

Хотелите в Кипър ще приемат само ваксинирани посетители, засилва се контролът върху коронавирусния „безопасен пропуск” и тестването. 15 допълнителни мерки прие правителството днес, за да спре взривното разпространение на Covid-19 в страната.

Одобреният днес пакет ще се реализира в два етапа - от утре и от понеделник.

Задължително представяне на документ за самоличност се изисква от четвъртък при проверката на коронавирусния „безопасен пропуск” (SafePass), за да се потвърди притежателят му.

От утре влиза в сила и намаляване на максималния брой хора за събирания по домовете от 20 на 10 души.

Също от четвъртък всички близки контакти с потвърдени положителни случаи трябва да правят бърз тест на третия и петия ден от деня на контакта си, независимо дали са ваксинирани или преболедували.

В понеделник всички държавни и частни училища започват присъствени занятия. Ученици, учители и административен персонал се завръщат след ваканцията със задължителен 48-часов тест. След това бърз тест в училищата ще се извършва два пъти седмично.

От началото на новата седмица настаняване и посещения в хотели и други туристически места ще бъдат разрешени на хора, които са започнали или завършили ваксинацията си и периодът до третата доза не е изтекъл.

За пореден път нови ограничения на посещенията засягат ресторанти, музикални и танцови центрове, места за развлечения, сватби и кръщенета. От 10 януари на тях могат да присъстват най-много 200 души (при 300 души досега).

Намалява се и максималният брой хора на маса до 8 души. Танцуването във всички тези зони е забранено.

От понеделник се увеличава процентът служители на дистанционна работа до 50% от персонала на компаниите в сектора на услугите. Досега изискването, което влезе в сила на 3 януари, е за 40%.

Разширява се и програмата за самодиагностика. Допълнителни 5 опаковки тестове ще бъдат предоставени на напълно ваксинираните.

Всички действащи ограничителни мерки се удължават до 31 януари, реши още правителството.

През последните 10 дни в Кипър бе регистриран рекорден ръст с хиляди случаи на коронавирус, с преобладаване на варианта Омикрон. Целта на правителството с новите по-строги ограничения е да запази здравната система, социалния живот и икономиката.

„Ще победим пандемията с използването на животоспасяващи ваксини и спазване на мерките за защита от разпространението на вируса”, заяви здравният министър Михалис Хаджипанделас при обявяването на мерките.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна