Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев

| обновено на 06.01.22 в 18:05
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родният град на големия български поет и революционер, се състоя митинг-поклонение, а слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Да препрочитаме страниците, които великият българин ни е завещал, призова в словото си тя:

„Днес отново сме пред величавия ръст на един от най-големите герои в българската история. Опитваме се да се докоснем до вечните му завети, до стремленията му, в които няма полугерои, няма полуистина, няма полуосвобождение, няма полувяра за една чиста и свята република и всичко това ние трябва да предаваме на децата си“, подчерта Йотова.

Тържествената церемония започна с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“.

Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.

В експозицията най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев - джобен часовник и писалищни принадлежности. 

По традиция на днешния ден бяха поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Прозвуча и първото Ботево стихотворение „Майце си“.

След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев", извисяващ се над града, беше положен „Гирлянд на славата“.

Честванията в Калофер започнаха още рано сутринта на Богоявление, когато десетки мъже в народни носии се включиха в традиционното хоро в ледените води на Тунджа.

Калофер се пробуди под звуците на тъпани и гайди, а след литургията в църквата „Свети архангел Михаил“ участниците в хорото влязоха във водите на реката:

„За здраве и благополучие през годината, това е най-важното - да сме живи и здрави, до следващия път“;

„Най-вече пожелавам темата „коронавирус“ да изчезне вече, защото тя мори цялото човечество. Дано тази година да е здрава, силна и плодородна“.

Мъжкото хоро, предшестващо богоявленския ритуал, отново предизвика интереса на хора от цялата страна, които дойдоха в подбалканския град, за да станат свидетели на атрактивното събитие.

Много от тях присъстваха след това и на митинга поклонение по повод 174-ата годишнина от рождението на Христо Ботев :

„Това, което днес ни дава упование, са неговите идеи. Да се чувстваме свободни, да изживяваме на мечтите си“.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина се проведе тържествено честване на 174-годишнината от рождението на големия български поет/Снимка: БГНЕС

Във Враца с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев почетоха паметта на великия българин.

Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на поета, бяха отложени за втора поредна година в условията на ограничителни мерки. 

Освен военнослужещи и представители на институции, своята признателност изразиха и много врачани.

"Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца вече редовно им разказвам, че трябва да го знаят, да го помнят и ако могат от него да взимат този пламък".

"Ботев е откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем".

"Велик българин, с който трябва да се гордеем. За голямо съжаление днес липсват такива хора и затова сме на този хал", коментираха граждани на Враца.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна