Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една година от щурма над Капитолия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се очаква американският президент Джо Байдън да обвини предшественика си на поста Доналд Тръмп в подстрекаване на нападението на Капитолия миналата година. Това заяви говорителят на Белия дом Джен Саки в навечерието на годишнината от нападението.

На 6 януари миналата година привърженици на Тръмп щурмуваха залата на американския Конгрес в момент, в който законодателите и вицепрезидентът Майк Пенс приемаха официално резултатите, сочещи победа за Байдън. 

Саки заяви още, че Байдън е наясно със заплахата, идваща от Тръмп, и в речта, очаквана в 16 часа българско време президентът ще говори за „заздравяване на американската демокрация и институции за отричане на омразата и лъжите, които видяхме на 6 януари.

Преди година привърженици на тогавашния президент Тръмп се отправиха към Капитолия в опит да предотвратят официалното приемане на резултатите от вота през ноември 2020, спечелен от Байдън.

Тръмп описва това, което е случило като „напълно невъоръжен протест“ от американски „патриоти“ срещу „откраднати избори“. Някои негови съпартийци дори сравниха нападението с „нормално туристическо посещение“. Други републиканци подчертават, че случилото се е разрешена от конституцията демонстрация, опетнена от малцина. 

Около 2/3 от републиканците не вярват, че Байдън е легитимно избран въпреки решенията на редица съдебни инстанции. 

Нападението на Капитолия документирано с клипове на насилие и хаос доведе до смъртта на петима. Над 100 служители на реда бяха ранени. 

Над 700 души бяха арестувани, но към Министерството на правосъдието бе отправена критика, че се бави с обвинения по високите етажи. Гарланд поиска търпение и допълни, че се работи първо по по-лесните случаи, защото те дават основата за решаването на по-комплексните случаи. 

След щурма в конгреса в процес по импийчмънт бяха внесени обвинения срещу Тръмп за подклаждане на метеж. Обвинителите посочиха, че в своя реч малко преди щурма Тръмп „умишлено е отправил послания, които в контекста си, са насърчили и довели до незаконно действие в Капитолия“.


В този процес обвиненията срещу Тръмп не издържаха в Сената. 

Самият Тръмп неведнъж говори без доказателства за измами. Очакваше се в деня на годишнината на пресконференция в дома си Мар-а-Лаго той да повтори някои от тези твърдения, но малко преди отбелязването той се отказа от намеренията си и вместо това ще говори на митинг в Аризона на 15 януари. 

Междувременно допитванията сочат продължаващо разцепление в страната. 

В статия в „Ню Йорк таймс“ бившият президент Джими Картър предупреди, че Америка е на „ръба на разширяваща се бездна. Без незабавни действия, ние сме изправени пред реалния риск от граждански конфликт и загуба на нашата ценна демокрация. Американците трябва да загърбят различията си и да работят заедно преди да е станало прекалено късно“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна