Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" тече в обратна посока за 17-и пореден ден

Цената на природния газ продължава да се повишава

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип изпраща руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока - на изток от Германия към Полша - за 17-ти пореден ден, като има рязко повишаване на газовия поток, показват данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

Газовите обеми в посока изток възлизат на 7,5 милиона киловатчаса на час (kWh/h) на измервателния пункт Mallnow на германско-полската граница, показват данните, като в сряда реверсивиният газов поток беше далеч по-слаб - от едва малко над 1 милион kWh/h.

Европейските цени на газа се повишиха рязко заради обратния газов поток по този важен за стария континетн газопровод, което предизвика опасения относно зимните доставки на газ и заради политическото напрежение.

По-големи реверсивни газови обеми в четвъртък изглежда опровергават надеждите, възникнали ден по-рано, когато обратно подаваните газови обеми спаднаха, че газопроводът "Ямал-Европа" може скоро да възобнови доставките на руски газ на запад.

В четвъртък преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, остава стабилна спрямо нивата от понеделник, като става въпрос за 288 635 мегаватчаса (MWh).

Европейските цени се покачиха с над 30% от началото на 2022 г. на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата.

Нестабилната среда на газовия пазар накара германската енергийна компания Uniper да осигури като предпазен ход кредитни улеснения на стойност до 10 милиарда евро от финландската компания-майка Fortum и от немската държавната банка KfW.

Анализатори на независимата компания за енергийни изследвания и бизнес разузнаване Rystad Energy посочиха, че прогнозите за времето предполагат, че температурите в Европа ще се движат към нормални "зимни" нива през следващите седмици, което представлява низходяща ревизия спрямо предишни прогнози за по-топло от обичайното време.

Всичко това провокира ново поскъпване на природния газ в началото на търговията в четвъртък, като газовите фючърси на нидерландския хъб TTF, които са еталон за европейските газови цени, нарастват с 6% към 97 евро за мегаватчас (MWh).

От началото на 2022 г. природният газ поскъпва с над 30% спрямо 7-седмичното дъно около 70 евро, достигнато през последния ден на миналата година (на 31-в декември 2021 г.).

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна