Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на България намаля до 6,5 млн. души

Задълбочава се процесът на застаряване, отчитат от НСИ

| обновено на 06.01.22 в 19:05
Снимка: НСИ

В България живеят 6 520 314 души - това показва предварителната оценка на Националният статистически институт от преброяването през есента на тази година.

Населението на София е близо 1,5 милиона, а най-малката област остава Видин - с население от 74 000 души. За последните 10 години хората там са намалели с 26%. Причината е отрицателният естествен прираст, който се дължи на застаряващото население, обясни Цветан Цветков - началник на отдел "Статистически изкследвания"-Видин: 

"Застаряващото население от своя страна води до една по-ниска раждаемост. Оттук съответно се обуславя и малкият прираст на населението от страна към раждания. Характерно за областта е, че те вече са под 600 родени деца за година".

Обезлюдяват не само малките населени места, но и областният център: "Вечерно време като погледнеш през терасата и виждаш колко прозорци светят и колко съответно не, тоест хората ги няма".
Положителна тенденция е, че през последните години намалява броят на хората, които напускат областта.

Преброени са над 2,8 милиона домакинства, като средно в едно домакинство живеят по 2-3 лица.

Наблюдава се намаление на населението при последните четири преброявания като най-голямо е то при преброяването през 2021 година - с 844 000 души или с 11,5 на сто спрямо 2011 година.

Директорът на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт Магдалена Костова заяви, че естественият прираст за периода 2011-та-2021-ва година е в размер на минус 448 000 души или 53% от общото намаление за периода: 

"Половата структура се запазва. 52% са жените, 47% са мъжете за разлика от възрастовата структура. Ако 1992-ра година 24% от населението е било до 17-годишна възраст, а 14% са били възрастните хора над 65, сега, през 2021-ва е точно обратното. Цялата оценка, която сме направили на населението показва, че негативните тенденции се задълбочават - населението намалява, населението застарява, както и имаме продължаващо обезлюдяване на определени територии от страната".

Делът на лицата на възраст над 65 години се увеличава с 5,4 процентни пункта спрямо 2011 година и с 9,6 процента спрямо 1992 година.

Намалява броят и относителният дял на децата и лицата в активна възраст.

Увеличава се населението, което живее в градовете за сметка на обезлюдяването на селата. Данните от преброяването продължават да се обработват. Окончателно ще знаем какви са те до края на годината. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна