Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години затвор за катастрофа, отнела живота на двама младежи

5 години затвор и 8 години без правото да шофира – това е присъдата на Петър Маринашки. През ноември 2020-та година край Кадиево автомобилът му се заби в дърво, като при катастрофата загинаха двама от спътниците му – момчета на 16 и 17 години. В колата са били още две момчета, като оцеляват.

Маринашки е осъден за нарушаване на Закона за движение по пътищата и причиняване на смърт по непредпазливост. Днес прокуратурата поиска наказанието му да е 6 години затвор. Според обвинението 20- годишното момче е шофирало с висока скорост и под въздействието на марихуана. Като смекчаващи вината обстоятелства бе посочена помощта, който той е оказал на приятелите си и признаването на вината за катастрофат Адвокатите на родителите на загиналите момчета поискаха максимална присъда. Защитникът на Маринашки Йордан Давчев настоя за условна присъда, тъй като не признават направения по- късно положителен тест за шофиране след употреба на дрога. Той припомни, че направеният на място полеви тест е отрицателен.

Днес пред съда Петър Маринашки, който до момента отказваше да говори, заяви, че загиналите момчета са  били за него повече от приятели и поиска по- леко наказание от  съда.

Процесът срещу него беше съпроводен от протести на близките на загиналите момчета, които първо настояваха за по- тежка мярка за неотклонение за шофьора, както и за максимално наказание заради употребата на наркотици. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна