Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти прогнозират успокояване на пазара на жилища и по-бавно покачване на цените

Снимка: Ани Петрова

Успокояване на пазара на жилища и по-бавен ръст в покачването на цените на имотите през тази година, прогнозират експерти.

В същото време обаче брокери предупреждават, че темповете на поскъпване на имотите изпреварват ръста в доходите на домакинствата, което може да доведе до невъзможност за изплащане на кредити.

До 20% са поскъпнали имотите през миналата година. През 2022 експертите очакват пазара да се успокои, а ръстът на цените да бъде овладян до не повече от пет, шест процента.

Първите индикации за това се очакват около средата на годината, прогнозира Ирена Перфанова, заместник-председател  на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

„Специално пазарът за ново строителство започва да влиза в някакво равновесие, освен ако не продължи ръстът на строителните материали. Ако в средата на годината нататък започне да се вдигат лихвените проценти, това ще е първата индикация, която ще подаде сигнали, че най вероятно ще започне укротяването.“

Търсенето остава по голямо от предлагането като интересът е насочен към двустайни жилища за инвестиция и три-четиристайни за собствено ползване.

Перфанова съветва купувачите да внимават за цената и да пресмятат дългосрочно възможността си да се издължават.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна