Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оранжерийни производители искат помощ от държавата (СНИМКИ)

4
Снимка: Стоян Радев

В писмо до премиера Кирил Петков Националната асоциация на оранжерийните производители настоява за спешна среща, на която да обсъдят възможностите за държавна помощ за използваните за оранжерийното производство горива - газ, ток, пелети и др.

Това обяви в Сливен Велин Георгиев, председател на асоциацията, в която членуват 36 големи оранжерийни производители. Според данните им поскъпването на газта оскъпява производството на български зеленчуци. В писмото си те искат в срещата с премира да участват министъра на земеделието и от Държавен фонд „Земеделие“.

Велин Георгиев

Велин Георгиев коментира, че 90% от разходите за производство на оранжерийни зеленчуци са за енергия и поради тази причина настояват за разговори с премиера Петков:

„Искаме на първо място за момента някакъв „Деминимис“, някаква помощ да се компенсира природния газ, за да може да се довърши производството, защото много от хората са започнали производство, много са разсадили. Те в момента си залагат къщите кой каквото има, аз няма какво да залагам, но много от нашите са заложили всичко и ще останат на улицата утре.“

Увеличение на цените има и при торовете, и препаратите за растителна защита.  

„И да кажем, ако средната цена на домата е била 1,30 лв. на краставицата 1,80 лв. за миналата година, това означава, че те трябва да са четири пъти по скъпи. Може ли някой да купи краставица на 6,00 лева?“

В писмото си до премиера Кирил Петков от асоциацията предупреждават за възможни фалити в оранжерийния бранш при тези цени на енергийните ресурси.

Снимки: Стоян Радев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна