Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският просветен министър смята, че карантината може да бъде намалена на 5 дни

Надим Захауи
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на образованието Надим Захауи, който преди това бе министър за ваксините, смята, че се наблюдава преход на коронавируса от пандемия към ендемия и че намаляването на периода за самоизолация на пет дни ще бъде от голяма полза за много сектори, пише „Сънди таймс“.

Минималнят период в момента за самоизолация за хора с положителен тест е седем дни, но ключови сектори изпитват сериозни проблеми с персонала, включително националното здравеопазване. Надим Захауи е на мнение, че този срок може да бъде намален на пет дни, тъй като пандемията преминава в ендемия, според „Сънди таймс“.

На практика Захауи е първият министър, открито подкрепил намаляване на самоизолацията на пет дни. Вестникът освен това спекулира, че до седмици ще престане използването на безплатните латерални тестове.

Самият Надим Захауи обаче опроверга тези твърдения по "Скай нюз", като каза, че правителството не е вземало решение по въпроса и безплатните латерални тестове ще се правят, докато това е необходимо. Министърът на образованието заяви, че ще направи всичко, което е по силите му, училищата да останат отворени. Той допълни, че националното здравеопазване го очакват няколко тежки седмици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна