Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиз Тръс е готова да анулира части от споразумението за Брекзит за Северна Ирландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британсикият външен министър Лиз Тръс, която в момента отговаря и за Брекзит, предупреди, че е готова да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, ако преговорите се провалят. 

Задействането на член 16 от Протокола едностранно означава, че части от споразумението за Брекзит за Северна Ирландия ще бъдат анулирани. Основната функция на Протокола за Северна Ирланидия е да се избегне твърда граница на остров Ирландия. 

Лиз Тръс обаче пише днес в „Сънди телреграф“, че все още има желание да задейства член 16, ако е необходимо. Тя обаче отбелязва, че ще направи „конструктивни предложения“ на нейния партньор от ЕС Марош Шефчович през следващата седмица по време на първите им преговори „лице в лице“ в опит да се реши кризата. 

Лиз Тръс пое отговорността за преговорите миналия месец след оставката на министъра за Брекзит лорд Дейвид Фрост: 

„Нека да бъде ясно, че няма да подпиша нищо, което ще попречи на хората в Северна Ирландия да се възползват от същите решения за данъчното облагане и разходите като в останалата част от Обединеното кралство или движението на стоките в рамките на собствената ни страна да подлежат на проверки“, пише външният министър в „Сънди телеграф“. 

Миналата седмица Марош Шефчович предупреди, че „основите на цялата сделка за Брекзит ще бъдат разклатени, ако Лиз Тръс задейства член 16.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна