Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 24 000 граждани на Кипър са глобени през 2021 г. за неспазване на Covid мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 25 500 граждани и компании в Кипър са били глобени през 2021 г. за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, при направените близо 2,2 млн. проверки, съобщиха от полицията. Почти две трети от санкционираните обаче не са платили наложените им суми и съдилищата са затрупани с дела.

Над 24 000 граждани са нарушили противопандемичните ограничения в Кипър, показват обобщените данни на полицията за миналата година.

Най-често те са санкционирани за неносене на маска, която е задължителна за всички закрити и открити места. Почти 4500 граждани трябва да платят глобата от 300 евро, след като са били хванати от полицията без маска на улицата. Над 4000 души не са спазили изискването за нея в превозни средства.

Много граждани са глобени и заради липсата на задължителния за почти всички обществени места коронавирусен „безопасен пропуск” /SafePass/.

Нарушения на коронавирусните мерки са установени в над 1200 бизнес помещения, ресторанти, супермаркети и други компании. Най-много – почти 300, са баровете и нощните клубове, следвани от 160 ресторанти и кафенета. Наложените глоби на компаниите стигат до 16 000 евро.

В столицата Никозия са извършени най-много проверки - почти 600 000, но с най-много нарушители – близо 10 000, е Лимасол.

Ако наложените глоби не бъдат платени до 1 месец, делото се предава в съда. Заради претоварване в момента съдилищата разглеждат такива случаи от пролетта на 2020 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна