Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович се извини за медийна изява докато е бил с положителен тест

Сръбският премиер Бърначич разкритикува Новак

Новак Джокович по време на днешната тренировка в Мелбърн.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новак Джокович се извини за „грешка в преценката“ при участието си в интервю за медиите, докато знаел, че е положителен за Covid-19, и призна, че агентът му е допуснал административна грешка във формуляра за пътуване.
Световният №1 в тениса написа, че неговият агент „искрено се извинява“ за това, че е поставил отметка в неправилното квадратче в австралийската му декларация за пътуване, което означава, че той твърди, че не е пътувал никъде през 14-те дни преди пристигането си в Австралия, въпреки че е бил в Испания.
В дълга публикация в Инстаграм Джокович каза, че е получил положителен резултат в нощта на 17 декември, след като е подал теста предния ден. В своята клетвена клетвена декларация Джокович каза, че е бил „тестван и диагностициран“ на 16 декември.
В поста си той продължи да казва, че „се чувствал задължен“ да продължи и да проведе интервю с френският L'Equipe на 18 декември, защото „не искал да разочарова журналиста, но се увери, че съм социално дистанцирана и носеше маска, освен когато се снимаше моята снимка”.
„Докато се прибрах вкъщи след интервюто, за да се изолирам за необходимия период, като се замисля, това беше грешка в преценката и приемам, че трябваше да отложа този ангажимент“, каза той.

В същото време сръбският премиер Ана Бърнабич призова Новак Джокович да даде обяснения за PCR теста за коронавирус от месец декември.

"Ако Джокович е излизал навън с ясното съзнание, че има положителен PCR тест за коронавирус, това е чисто нарушение на правилата в Сърбия", каза Бърнабич. Самият Джокович съобщи, че е получил медицинско изключение за влизане в Австралия след като в средата на месец декември е бил с положителен тест за коронавирус.

 "В тази ситуация се поставя въпроса за неговите публични изяви в този период. Документът, който бе предоставен пред съда показва, че Джокович е бил с положителен тест на 16 декември. Само един ден след това на 17 декември той присъства на форум организиран за младите тенисисти в Сърбия", припомня белградското издание "Данас".

"Ако вие сте с положителен тест, тогава вие трябва да бъдете в изолация. Не знам кога точно е получил резултатите, кога ги е видял. При всички случаи има една "сива зона" в този случай. Само Джокович може да отговори на този въпрос", каза Бърнабич.

Съгласно сръбските правила всеки, който има положителен тест за коронавирус, трябва да бъде 14 дни в самоизолация, освен ако в този период няма нов тест и той е отрицателен. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна