Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от ДБ искат да се разследва заплахата срещу разследващ журналист

Разследващият журналист Атанас Чобанов
Снимка: БНР

В декларация от парламентарната трибуна депутатите от „Демократична България“ (ДБ) настояха да се разследва случая със заплахата за живота на разследващия журналист Атанас Чобанов.

Депутатът Зарко Маринов заяви:

„Сезирани са българските компетентни органи по случая. Ние като народни представители не можем да останем безучастни към всеки опит за посегателство над живота, здравето и свободата на който и да е български гражданин. Не можем да останем безмълвни към наказателни акции срещу журналисти, особено когато става дума за разследваща журналистика, която рови надълбоко в интересите на мафията. В България нереформираната прокуратура и нереформираните специални служби често обръщат гръб на престъпленията на организираната престъпност и корупцията и разследващата журналистика остава единственото средство за разследване на дълбоката държава“.

ДПС също поискаха да се разкрият виновните, ако има заплаха. А депутатът от движението Йордан Цонев заяви, че в нито една европейска страна не трябва да има журналисти в опасност.

„Компетентните органи трябва да проведат съответното разследване и да кажат на българското общество има ли заплаха, ако има, откъде идва тази заплаха. Съществува, разбира се, и другата хипотеза - да няма. Това пак компетентните органи трябва да го установят, като тогава трябва да установят и защо се подава такъв сигнал, ако няма такава заплаха.“

Софийската районна прокуратура вече се самосезира по случая след изявление на Атанас Чобанов, че спрямо него е отправена заплаха. Преди дни журналистът съобщи, че е предупреден от чуждо правителство за заплаха спрямо него.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна