Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на Вашингтон и Москва присъстват на срещата на ОССЕ

Снимка: Алами / Ройтерс

Представители на Вашингтон и Москва ще присъстват на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посветена на усилията за намаляване на напрежението между Русия и Запада. Заседанието във Виена е продължение на преговорите, проведени по-рано през седмицата.

Москва очаква от Вашингтон и неговите съюзници мотивиран писмен отговор на предложенията си за европейската сигурност. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Представихме нашите инициативи за излизане от кризата. На 10 януари те бяха разяснени в Женева, а на 12 януари - в рамките на Съвета Русия-НАТО в Брюксел. Очакваме адекватен отговор, но не под формата на популистки изявления, а добре аргументирани писмени предложения“, каза ръководителят на дипломатическата мисия.

Според Антонов Западът не е способен аргументирано да отстоява своята гледна точка на преговори.

"Създава се впечатлението, че американските полицитици са лансирали в пресата мита за „неизбежното руско нахлуване в Украйна“ и сега преодоляват собствените си фобии. Нещо повече, зад исканията на законодателите за „по-болезнени наказания“ за страната ни стои опит за въздействие върху Русия на фона на преговорите за европейската сигурност“, добави посланикът.

След Женева и Брюксел днес консултациите ще продължат във Виена в рамките на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Русия успя да обедини страните на НАТО и държавите извън Алианса в Европа, макар да не го очакваше. Коментарът е на заместник-държавния секретар на Съединените щати Уенди Шърман след края на Съвета НАТО-Русия в отговор на въпрос за присъединяването на Украйна, Финландия и Швеция към Алианса.

„Съединените щати, заедно със съюзниците си от НАТО ясно показаха, че няма да затръшнем вратите на политиката на Алианса на отворените врати. Тази политика винаги е била в основата на Пакта, който по същността си е отбранителен. Суверенно право на избор на страните е да решат да дойдат и да заявят, че искат да се присъединят към НАТО“, заяви Шърман.

След срещата руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко коментира, че между НАТО и Русия все още има много фундаментални несъгласия. Той се обяви за изработването на нова архитектура за сигурност в Европа с аргумента, че сегашната не отчита интересите на Русия. Той повтори позицията на Москва, че разширяването на Алианса на изток трябва да бъде прекратено.

Грушко подчерта, че Украйна трябва да бъде принудена да изпълнява Минските споразумения.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди, че ако Русия отново използва сила срещу Украйна, НАТО сериозно ще обмисли подсилването на източния фланг.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна