Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на резервите на Турската централна банка под 8 млрд. долара за пръв път от 2002 г.

Нетните резерви в чуждестранна валута на Турската централна банка спаднаха до най-ниското ниво от 2002 г. насам, достигайки 7,95 милиарда долара към 7-и януари от 8,34 милиарда долара седмица по-рано, показват данни, които отразяват неотдавнашните пазарни интервенции в подкрепа на месната валута.

Обменният курс, използван от агенция Ройтерс за калкулация на турските валутни резерви в четвъртък, беше 13,6352 лира за един долар.

Данните на централната банка показват, че тя е продала общо 7,28 милиарда долара само в рамките на декември, за да спре срива на турската лира. От 17-декември насам нямаше официални известия за провеждане на интервенция на валутния пазар, но банкери отбелязват, че спадът в резервите сочи към повече държавна подкрепа за лирата и през този период.

Нетните чуждестранни резерви на Турската централна банка спаднаха под 10 милиарда долара през април 2021 г. След това те се повишаваха през по-голямата част от изминалата година, преди отново да бъдат подложени на натиск след декемврийските интервенции на банката, предназначени да се справят с "нездравословно високите" цени след едноседмичен силен срив на лирата.

Турската лира завърши 2021г. с обезценка от 44% спрямо щатския долар, спад, който доведе до скок на инфлацията с 36% в края на годината - най-висока инфлация при управлението на президента Реджеп Ердоган.

През 2019-2020 г. нетните резерви също спадаха, тъй като централната банка на Турция продаде 128 милиарда долара чрез държавни банки, за да стабилизира лирата, която постоянно се обезценяваше.

Тези продажби на валутните резерви се очертаха като фокус на това, което турската опозиция определя като "лошо управление" на правителството. Правителството от своя страна каза, че не е имало валутните интервенции от поне три седмици.

През периода 2019-2020 г. централната банка използва суапове с местни банки, за да подкрепи валутните интервенции, неортодоксална политика, която подплаши чуждестранните инвеститори и местните спестовници. Данните показват, че към тази сряда неизплатените суапови транзакции на банката възлизат на 48,73 милиарда долара. След като тези големи по размер неразплатени суапове бъдат приспаднати, валутните резерви на турската централна банка са де факто на отрицателна територия.

Междувременно турската лира поевтинява в четвъртък с над 3%, заличавайки голяма част от нейното рязко поскъпване с 4,7% в сряда. Турската валута се търгува в четвъртък малко под 13,60 лири за един долар, след като в сряда поскъпна за кратко към 13,15 нивото.

Графика долар/турска лира


Новото поевтиняване на лирата се дължи на продължаващите опасения относно растящата инфлация на фона на неортодоксални политики на централна банка (понижаване на лихвите), насочени към стимулиране на износа и растежа.

Под натиска на президента Ердоган, който се стреми към по-висок икономически растеж чрез увеличаване на производството и износа, централната банка намали от септември насам лихвения си процент с цели 500 базисни пункта до 14%.

Неортодоксалните намаления на лихвите доведоха до валутна криза в края на миналата година, довеждайки инфлацията до 19-годишен връх от 36% през декември и до рекордно дъно на турската валута около 18,4 лири за долара.

След този срив обаче Ердоган обяви схема за насърчаване на спестителите да конвертират валутни депозити в депозити в местна валута, като компенсира вложителите за всякакви загуби, причинени от слабостта на лирата.

Тази седмица към схемата бяха добавени корпоративните сметки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна