Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС и полицията влязоха на проверка в „Булгаргаз“

| обновено на 14.01.22 в 18:06
Снимка: bulgargaz.bg

ДАНС и Главна дирекция „Национална полиция“ влязоха на проверка в „Булгаргаз“. Вероятната причина е препродаване на природен газ в чужбина на по-ниски цени.

Претърсени са шест адреса, свързани с дейността на държавната компания, част от които са на частни дружества.

По неофициална информация от службите действията им са заради проверка на препродаване на газ. Адресите, на които са влезли службите, са в цялата страна и в София.

Това е поредната проверка на службите у нас, свързана с енергетиката. През месец октомври миналата година екипи на Държавната агенция „Национална сигурност провериха дружества-търговци на ток.

През месец септември пък ДАНС и МВР извършиха проверка в Комисията за водно и енергийно регулиране и Българската независима енергийна борса.

От „Булгаргаз“ потвърдиха за днешните проверки, които от компанията приемат за „добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ“.

"В качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар “Булгаргаз” редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции", се посочва в съобщение до медиите.

Екипът на “Булгаргаз” оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, посочват от обществения доставчик.

Очаква се резултатите от проверката да бъдат съобщени след нейното приключване.

Нeотдавна по време на заседанието на парламентарните комисии по енергетика и финанси финансовият министър Асен Василев заяви, че се извършва проверка защо „Булгаргаз“ черпи газ от Чирен на по-ниски цени и го продава в чужбина, вместо да го продава на ниски цени в България и на „Топлофикация София“, а енергийният министър Александър Николов уточни, че проверката е за износ на газ от Чирен за Румъния.

Преди дни в интервю за "Хоризонт" изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов отхвърли обвиненията:

„Категорично не отговаря на истината. В ценообразуването влизат всички заявки на клиентите. Това са газоразпределителни, топлофикационни дружества, по газ релийз програмата и индустриалните консуматори, които са пряко присъединени към газопреносната мрежа.

От Чирен се добиват количества, които са съгласувани още март месец. Те изцяло 100%, както и азерският газ, влизат в този микс. Тази цена, тези количества отиват на този пазар.

Ако имаме остатъци по руския договор, тъй като там имаме по-голяма гъвкавост и можем да ги вземем от „Газпром“, и цената на организирания борсов пазар позволява ние да реализираме печалба, ние го правим, това си е нормална търговска практика“, каза Николай Павлов.

Това е поредната проверка на службите у нас, свързана с енергетиката.

През месец октомври миналата година екипи на държавната агенция за национална сигурност провериха дружества с търговска насока.

През месец септември пък ДАНС и МВР извършиха проверка в КЕВР и Българската независима енергийна борса.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени