Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел: ЕС "мобилизира всичките си средства", за да помогне на Украйна срещу кибератаката

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз "мобилизира всичките си средства", за да помогне на Украйна срещу кибератаката, на която бяха подложени рано днес редица държавни институции в страната, увери върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

"Целта ни е да задържим Русия", каза от своя страна френският външен министър Жан-Ив льо Дриан на срещата с колегите си във френския град Брест. Там бяха обсъдени евентуални санкции срещу Москва в случай на ескалация на украинската криза, предава нашият кореспондент Юлия Талева:

Ситуацията в Украйна, кризата в Мали и рамките на общата европейска отбрана са акцентите на неформалната среща на европейските външни министри в Брест, които се опитват да утвърдят обща геополитическа позиция по основните световни теми.

Относно украинския конфликт те уверяват, че няма да се поддадат на претенциите на Русия, която иска ограничаване на ролята и периметъра на НАТО.

"Ние сме в пълно съгласие  със САЩ...Нищо, което засяга сигурността и стабилността на Европа, няма да става без нас", заявява Върховният представител по външните работи на ЕС Жозеп Борел, цитиран от RTL.

Министрите се надяват застиналите преговори между Русия и Украйна да се подновят в рамките на Нормандската четворка.

Жозеп Борел уверява в напредъка в дискусиите за "стратегическия компас" на ЕС, по-специално за военна сила за бърза намеса от 5000 души.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна