Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция: Спада броят на Covid заразените, но ограниченията остават същите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Гърция продължава спадът на новозаразени, но засега здравните власти не обсъждат отмяна на ограничителни мерки до края на месеца.

Премиерът Мицотакис отказа да удължи срока за ваксиниране на хората над 60 години, които от утре ще бъдат глобявани със 100 евро на ден.

"Очаквахме по-бавен спад на броя на новозаразените на ден", заяви професор Вана Папаевангелу в коментар за движението на коронавируса за седмица от 50 хиляди на ден до 17 хиляди.

Наложените мерки, както и строгият контрол дават резултат, е мнението на експертите от Съвета за контрол на пандемията.

Над милион и половина ученици са тествани по три пъти за седмица, което дава на здравните власти реална картина на заразяемост сред децата, коментира министърът на образованието Карамеос.

И следващата учебна седмица продължава тестване на децата по същия начин, като се изисква задължителен тест и от ваксинираните учители и ученици.

Министърът на здравеопазването Плеврис определи като "успешен" законът за задължителното ваксиниране, като 90% от хората над 60 години вече са се регистрирали за поставяне на доза ваксина или бустер, преди утрешния ден, когато ще бъдат глобявани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна