Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планове за промени във финансирането на Би Би Си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си ще трябва да направи големи съкращения на бюджета си за програми след като правителството в Лондон обяви, че финансирането на корпорацията чрез така наречената "такса за лиценз" ще бъде замразено през следващите две години. Самата такса трябва напълно да се премахне през 2027 година.

„Мейл он сънди“ първи разпространи новината, като се очаква министърът на културата Надин Дорис да потвърди по-късно, че таксата за лиценз ще остане 159 паунда, както е в момента, до 2024 година. По принцип таксата нараства в зависимост от инфлацията, което означава, че тъй като инфлацията в момента е 5,1%, от април лицензът би струвал 167 паунда.

Би Би Си ще трябва да договори с правителството напълно нов модел на финансиране, когато бъде сложен край на лиценза през 2027 година, като потенциални опции са абонаментна услуга, частична приватизация или пряко държавно финансиране.

През последните години Би Би Си сериозно оряза разходите си и при така очертаващото се бъдеще може би неизбежно ще се стигне до правенето на по-евтини и по-малко качествени предавания и дори закриване на канали или служби.

„Сънди таймс“ обаче пише, че плановете на правителството за Би Би Си са част от така наречената „Операция червено месо“ – серия от мерки за отклоняване на вниманието проблемите на „Даунинг стрийт“ с партитата по време на локдаун, заради които искат оставката на премиера Борис Джонсън. Смята се, че подобна офанзива срещу корпорацията би се харесала на депутатите от Консервативната партия, които са го взели на прицел. Има съобщения, че 34 депутати са подали писма в „Комитет 1922“ с искане на вот на недоверие на премиера. За да се стигне до този вот са необходими 54 такива писма. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна