Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров е депозирал оставката си в НС

| обновено на 17.01.22 в 18:07
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров е подал оставка тази сутрин. Тя е депозирана в Народното събрание и както предварително беше заявил, той иска да бъде освободен от поста от 1 март.

Още не е ясно кога оставката на Цацаров ще бъде обсъдена и ще се съобразят ли народните представители с искането му тя да влезе в сила от 1 март.

Оставката е без мотиви. Очаква се те да бъдат изложени при обсъждането на доклада за работата на Антикорупционната комисия за миналата година. 

"Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения" каза Цацаров, визирайки критиките към себе си и Комисията. 

Именно заради тези критики коалицията "ПП, БСП, ИТН и ДБ" обяви стъпки към радикална антикорупционната и съдебната реформа. Те са обект на анализ и на първия коалиционен съвет на управляващите.

Бившият главен прокурор обяви изпреварващото си намерение да се оттегли миналия четвъртък.

В петък Цацаров се оказа без допуск до класифицирана информация. Обяви го премиерът Петков с лаконичното обяснение, че става дума за проверка за надеждност, продължила дълго. 

Цацаров леко конкретизира - че става дума за старата аферата  "Цумгейт", по която ДАНС вече го е проверявала и обвини премиера и вътрешния министър в продължителен институционален натиск над ръководството на Агенцията.

В неделя в интервю за Би Ти Ви министър-председателят, без да влиза в конкретика за причината бившият главен прокурор да остане без допуск до тайни "Строго секретно",  каза, че  има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата.

И отново изпреварващо, както и с оставката си, Сотир Цацаров сезира институцията, която ръководи почти седем години, с искане да бъдат проверени публично заявените твърдения на Кирил Петков за евентуално негово престъпно поведение. 
Как Сотир Цацаров ще изпълнява задълженията си до посочената от него дата 1 март и докато се проверява законосъобразно ли е отнет допускът му до класифицирана информация, все още не е ясно. Според него, проблем няма, защото още в петък е разпоредил информация с гриф "Строго секретно" да не стига до него, а да бъде подавана към заместника му Антон Славчев.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени