Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Shell и ScottishPower ще построят мащабни плаващи вятърни паркове в Обединеното кралство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Shell и ScottishPower ще построят нови широкомащабни плаващи вятърни паркове под лицензията на Crown Estate Scotland ScotWind, след като бъдат осигурени съвместни оферти за права на морското дъно.

Според информация, публикувана в понеделник от компанията Shell, фермите за вятърна енергия ще бъдат построени от две съвместни предприятия, наречени MarramWind и CampionWind. Освен това получените две площадки за изграждането на вятърните паркове представляват общо мощност от 5 гигавата (GW) в североизточната и източната част на Шотландия.

Плаваща вятърна турбина е офшорна вятърна турбина, монтирана върху плаваща конструкция, която позволява на турбината да генерира електричество във водни дълбочини, където турбините с фиксиран фундамент не са осъществими.

"Shell и ScottishPower вече могат да очакват с нетърпение генерирането на плаваща вятърна енергия в значителен мащаб в Обединеното кралство, за да ускорят прехода на страната към нетни нулеви емисии. Плаващите вятърни турбини са нашите силни страни в по-дълбоки офшорни проекти и ние сме в добра позиция да помогнем за напредъка на по-широкото прилагане на този важен чист източник на енергия. Възобновяемото електричество ще играе все по-важна роля в нашата ориентирана към клиентите стратегия, тъй като ние предлагаме повече нисковъглеродни продукти и услуги, от които клиентите се нуждаят за тяхното собствено придвижване към т.нар. "нетна нула", заяви Ваел Саван, интегриран директор за газовите и възобновяеми източници и за енергийни решения в компанията Shell.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени