Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвестие за ползвателите на помещения в Синдикалния дом в Перник

До 31 януари ползвателите на помещения в Синдикалния дом в Перник трябва да напуснат сградата, съгласно заповед на бившия областен управител д-р Симеон Василев. Сградата е на 14 етажа. Собственик на няколко етажа от тях е Федерацията на научно-техническите  съюзи, а на останалата част – държавата. Помещения в нея ползват териториални поделения на държавни структури, синдикати, както и други организации и институции.

Сградата е сред пострадалите  от земетресението през 2012 г. Според конструктивно обследване от октомври м.г., изготвено по молба на тогавашни областен управител д-р Симеон Василев, тя не отговаря на нормативните изисквания.

„Препоръката на обследващата фирма е, с оглед гарантиране сигурността на ползвателите, е необходимо да се спре достъпът до сградата, до приключването на дейностите по ремонта и укрепването”.

През годините са правени няколко такива обследвания. Неколкократно и от предишни областни управители са искани 9 млн. лв., за да се укрепи сградата. До момента средства за ремонт не са отпускани. Освен че наемателите трябва да напуснат сградата, трябвало да бъде прекратена и търговската дейност в магазинната част, от която се събират наеми, подчерта Василев, като добави, че това е в противовес със законовата норма.

„Тези, които са наематели, имат право да развиват дейност, без да извършват търговска дейност”.

Отговорът на КНСБ и „Подкрепа”, които ползват безвъзмездно помещения, и на НТС е, че отказват да напуснат сградата, каза Василев. Той твърди, че при разбиране и от двете страни проблемът може да бъде решен, имало помещения, които да се предложат на наемателите. 

С решаването на проблема ще трябва да се заеме новият областен управител Кирил Стоев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна