Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският колеж в София дава пет пълни стипендии за обучение на талантливи ученици

Снимка: Радио София

Американският колеж в София открива и насърчава таланти чрез много взискателен приемен изпит след 7-и клас. Той се различава от метода на прием в училищата от държавната система, каза в студиото на Радио София Александър Томов - директор "Комуникации" в Американския колеж в столицата.

„Той цели да припознае тези седмокласници, които се справят добре за съкратено време, с леко напрежение със своите знания и умения, които са добили до момента, в който са се явили на нашия изпит, чрез общата си култура, чрез способностите си по математика, български език и литература. От този момент нататък, тези които се представят най-добре на този изпит имат възможност да се запишат като осмокласници в колежа“, каза още Александър Томов.

Изпитът е съобразен с нивото на българската образователна система до 7-и клас и не изисква допълнителна подготовка, каза Томов.

„Очаква се обаче учениците да имат по-широка обща култура, да имат способности за четене с разбиране, да имат писмени умения и да могат да се изразяват красноречиво. Трябва да умеят да се представят една идея по-добре от останалите, понеже местата са ограничени и са много по-малко от броя кандидатстващи“.

Децата, чийто родители нямат финансови възможности също имат равен шанс.

„Това става чрез една много добре изградена програма за намаляване на учебната такса, като тя най-общо казано се финансира от филантропска дейност на наши много щедри спомоществователи, завършили колежани и няколко по-големи доброжелатели, които имат солиден принос към тази програма, чрез своите финансови дарения към училището“, обясни Томов.

По думите му, колежът предлага и пет пълни стипендии, които покриват 5-годишния период на обучение.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна