Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови Covid мерки за пристигащите в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинираните и преболедувалите коронавируса пътници ще могат да влизат в Кипър без да изпълняват въведените изисквания за пътуване според епидемиологичната категоризация на страната им. Това предвижда новият национален план за полетите и работата на летищата, който бе одобрен днес от правителството и влиза в сила от 1 март.

Пристигащите в Кипър на възраст над 18 години трябва да са с поставена бустерна доза, ако са изминали 9 месеца от втората им доза, за да имат валиден сертификат за ваксинация за целите на пътуването, предвиждат новите правила.

Ако нямат третата ваксина, те попаднат в категорията на неваксинираните за изискванията за влизане в страната.

Ако този период не е изтекъл, получилите две дози от ваксината ще могат да пътуват до острова без тест или нужда да се самоизолират.

Кипър приема сертификат за ваксинация, удостоверяващ прилагането на една от 10 одобрени ваксини, включително от Русия и Китай.

Пътниците, които не са били ваксинирани и не притежават валиден сертификат за ваксинация или преболедуване, могат да влязат в Кипър само, ако изпълняват условията на съответната категория на страната им. Те включват задължението за тест преди полета и след кацане на острова, карантина или специално разрешение.

От 1 март се променя и категоризацията на държавите въз основа на техния епидемиологичен риск, реши още правителството. Новият план включва три групи страни - зелена, червена и сива, като отпадат досегашните оранжева и тъмночервена.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени