Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианската индустрия иска освобождаване на газ от стратегическите резерви заради високите цени

Италианските индустриални лобита ще поискат от управляващите в Рим на среща в сряда освобождаване на газ от стратегическите резерви, за да се помогне за справяне с нарастващите цени на енергията, които заплашват възстановяването след пандемията, заявиха за Ройтерс два източника, близки до въпроса.

Покачващите се цени на газа удариха енергоемките индустрии като тези за производство на стомана, хартия и керамика, оставяйки им избор между прехвърляне на по-високи разходи върху крайните потребители, или намаляване и дори спиране на производството.

На среща между италианския министър на промишлеността Джанкарло Джорджети и индустриалните асоциации по-късно в сряда ще бъдат обсъдени мерките за компенсиране на високите сметки за енергия.

"Освобождаването на газ от стратегическите резерви би било "всичко, което е необходимо", за да се изпрати сигнал към пазара за ограничаване на спекулациите“, каза един от източниците на Ройтерс.

Коментарите се отнасят до изявление на бившия ръководител на Европейската централна банка Марио Драги, който през 2012 г. обяви, че ЕЦБ ще направи "всичко, което е необходимо", за да спаси еврото.

Драги пое поста на италиански министър-председател миналата година и постави енергията в центъра на своя дневен ред.

Във вторник министърът на енергийния преход на Италия очерта пакет от мерки, които властите в Рим проучват, за да се ограничат сметките за енергия, тъй като високите цени на газа изглежда ще продължат по-дълго от очакваното.

Джорджети, водещ член на дясната партия "Лига" от управляващата коалиция, застава на страната на исканията на лобито за освобождаване на газ от държавните стратегически резерви, казаха източници за Ройтерс по-рано тази седмица, но последната дума за стратегическите резерви е на премиера Марио Драги.

От офиса на Драги отказаха да коментират вероятността резервите да бъдат освободени.

Очаква се италианският кабинет да обсъди някои нови мерки за ограничаване на цените на енергията в четвъртък, казаха източниците на Ройтерс.

Италия разполага с около 20 милиарда кубически метра капацитет за съхранение на газ, включващ 4,5 милиарда кубически метра стратегически резерви, които не могат да бъдат използвани без разрешение от правителството и само в спешни случаи.

Втори източник от индустриалното лоби призна за технически и правни трудности при използването на стратегически запаси, но определи настоящата ситуация като извънредна.

"Изборът е между намаляването на резервите, докато се насочваме към пролетта, или достигането на пролетта с непокътнати запаси, но с индустрия, която да е "на колене", посочи той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени