Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски цени на природния газ спаднаха под 75 евро за мегаватчас

Снимка: Алами/Ройтерс

Цените на природния газ в Европа паднаха под 75 евро за мегаватчас, доближавайки се до нива, невиждани от средата на ноември 2021 г. на фона на нарастващите потоци на втечнен природен газ, по-високото производство на вятърна енергия и нарастващото използване на газ от хранилищата в Германия.

Досега този месец Европейският съюз е получавал обеми на природен газ от САЩ, които са пет пъти по-високи от доставките на руски газ по тръбопровода.

Междувременно доставките на газ по газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад в Европа, остават в сряда стабилно в реверсивна посока от Германия към Полша, като се движат в този обратен режим на изток за 30-ти пореден ден, предаде Ройтерс.

Наскоро "Газпром" заяви, че не е резервирал капацитет за изпомпване на газ за Европа през този важен газопровода за следващия месец, но търговците се надяват доставките да не бъдат нарушени от руско-украинската криза, като същевременно САЩ разговаряха с няколко международни енергийни компании относно плановете за извънредни ситуации за доставка на природен газ за Европа.

В късния следобед в сряда фючърсите на природния газ на газовия хъб TTF се понижават с 5,5% към 74 евро за мегаватчас, като по-рано през деня дори поевтиняха към нивото от 71 евро - малко над важните цени дъна около 65,50-69,00 еврото, достигнати за кратко на 31-ви декември 2021 г. и на 13-ти януари 2022 г. Евентуален спад на цените под тези нива може да доведе до поевтиняване на природния газ в Европа към важното бивше дъно от началото на ноември 2021 г. около 61,50 евро за мегаватчас.

Графика на фючърсите на газовия хъб TTF (в евро за мегаватчас)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна