Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

НС прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: Ани Петрова

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С тях се урежда данъчното третиране на резултатите от договори за продажба с обратен лизинг, съгласно международните счетоводни стандарти.

С приетите на първо четене промени изрично е посочено, че счетоводно-отчетените разходи, приходи, печалби и загуби във връзка с договори за продажба с обратен лизинг, класифициран като оперативен, не се признават за данъчни цели при лизингополучатели, като в тези случаи се признават само разходи, приходи, печалби и загуби, определени по правилата на счетоводен стандарт 17, класифициран като експлоатационен лизинг.

Целта на предложението е прецизиране на разпоредбите от Закона за корпоративното подоходно облагане във връзка с необходимостта от изрично уточняване на данъчното третиране на резултат от продажбата на дълготрайни активи.

С измененията в преходни и заключителни разпоредби се правят промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. С тях се предоставя възможност справките, подавани по реда на този закон, за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни здравни осигуровки да могат да бъдат подавани и от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители на еднолични търговци или самоосигуряващи се лица, починали през данъчната година, които са били работодатели или платци на доходи.

Предвиден е и преходен режим, съгласно, който промяната да може да бъде приложена и за справките, за които задължението за подаване възниква след 31 декември 2021 година.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.