Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Ежедневните предупреждения и заплахи към Русия могат да доведат до дестабилизация

От Кремъл не изключват нов разговор между Путин и Байдън

| обновено на 20.01.22 в 18:45
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Кремъл не изключват нов разговор между Владимир Путин и Джо Байдън. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент, след като американският държавен глава спомена за такава възможност на вчерашната си пресконференция.

По думите на Песков контактите между Путин и Байдън трябва да се приветстват, защото са полезни и за двете страни. 

Според Дмитрий Песков ежедневните предупреждения и заплахи към Русия, че ще плати висока цена, ако предприеме някакви хипотетични действия не водят до спадане на напрежението в Европа.

„Всички тези изявления могат да доведат до дестабилизация на обстановката. Те могат да създадат напразни надежди в горещите глави на някои представители на украинското ръководство, които под сурдинка могат да решат да възобновят гражданската война в страната си и да се опитат да решат със сила проблема на югоизток“.

Коментирайки думите на Байдън, че не се очаква в скоро време Украйна да стане член на НАТО, Песков каза, че това не означава отказ от приемането на страната в Алианса в средносрочна перспектива.

Той оцени положително сигналите, че Съединените щати са готови да обсъждат искането на украинска територия да не бъдат разполагани оръжия, които застрашават сигурността на Русия. 

Песков допълни, че Москва продължава да очаква от Вашингтон писмени отговори на руските предложения за гаранции в сферата на сигурността.

За утре в Женева е планирана среща между руския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън

Междувременно говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова разкритикува западните държави за това, че продължават да доставят оръжие на Украйна. 

„Москва призовава западните държави да спрат агресивната, антируска информационна кампания и да се прекрати допълнителната милитаризация на Украйна по линия на НАТО. Вместо това трябва да се направят усилия режимът в Киев да изпълнява Минските споразумения и другите международни договори“, заяви Захарова по време на редовния си седмичен брифинг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени