Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентската двойка Радев-Йотова встъпи в длъжност за втори мандат

2
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Св. Александър Невски“ в София.

В словото си държавният глава подчерта, че и през следващите пет години ще продължи да отстоява законността, сигурността и справедливостта.

Двадесет и един артилерийски салюта и камбанен звън отбелязаха началото на мандата на преизбраната президентска двойка.

Държавният глава Румен Радев приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В словото си по време на тържествената церемония президентът каза, че първият му мандат е бил посветен на битката за законност и демокрация, а през последните 5 години е работил за единение.

„Упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало…

Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България… защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първата крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го осъзнава“, каза Радев в словото си.

Президентът и вицепрезидентът положиха венец пред Паметника на незнайния воин, почетоха паметта на загиналите за свободата на България, а по-късно запалиха свещ в църквата „Света София“.

Церемонията продължи пред „Дондуков“ 2, където тя бяха посрещнати пред парадния вход на президентството от шпалир гвардейци.

Тържествената военна церемония пред Паметника на незнайния воин е един от ключовите моменти при встъпването в длъжност на българските президенти, които оттук поемат функцията на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Началото е поставено преди 25 години и се превръща в традиция и символ на приемственост при предаването на властта от един държавен глава на друг.

Днешната церемония бе шеста за последния четвърт век и втора, при която в длъжност встъпва президент, който е преизбран за втори мандат.

В речта си пред парламента след полагането на клетва за втори мандат на 19 януари Румен Радев призова за конституционни промени в съдебната власт и разширяване на гражданското участие в управлението на държавата. Той определи като стратегическа цел справянето с демографските проблеми.

„Демографската катастрофа е проекция на всички кризи от прехода. Време е за дългосрочни, финансово осигурени политики за увеличаване на раждаемостта с фокус върху отговорното родителство, за намаляване на смъртността и ограничаване на емиграцията.

Третият консенсус, около който съм убеден, че следва да се обединим, е каузата за просветена и образована нация“, каза Радев в речта си в Народното събрание..

Патриарх Неофит отслужи молебен в катедралния храм „Св. Александър Невски“ по повод предстоящото встъпване в длъжност на президентската двойка Радев-Йотова за втори мандат, 19 януари 2022 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени