Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Габриела Бюше: Неравенството и по отношение на достъпа до ваксини продължава

Ако богатите плащат по-високи данъци, най-бедните ще имат по-голям шанс за оцеляване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило през пандемията, сочи годишният доклад на неправителствената организация „Оксфам“, който тази година е озаглавен „Неравенството убива“.

По традиция докладът се представя в рамките на Световния икономически форум в Давос, макар и събитието тази година да се провежда онлайн заради пандемията. Ден след излизането на доклада, 100 милионери изпратиха писмо с настояване за облагане на най-богатите и признание, че ако самите те плащат по-високи данъци, най-бедните ще имат по-голям шанс за оцеляване.

В интервю за „Събота 150“ изпълнителният директор на „Оксфам“ Габриела Бюше за пореден път настоя за по-сериозни налози не само върху най-богатите хора, но и върху най-печелившите бизнеси, както и за ограничаването на възможностите за укриване и избягване на данъци. Според Бюше е необяснимо светът да стои безучастен към ниския процент на ваксинация на хората в най-бедните държави, защото това е сигурен фактор за продължаването на пандемията.

Бюше изрази надежда, че ще бъдат предприети мерки за справянето с последиците от пандемията и с дълбоките социално-икономически проблеми, които стоят пред света много преди появата на Ковид-19.

"Нашият доклад показва нарастването на неравенството. За първи път от поколение насам това се случва и между държавите, докато преди пандемията тенденцията бе обратната. През последните 14 години непрекъснато наблюдаваме как милиардерите трупат все повече и повече богатство. За изминалите две години обаче концентрацията на богатство на върха на пирамидата е по-голяма от всичките 14 години взети заедно. В същото време 99 процента от населението на Земята е обедняло заради пандемията. Всъщност, ситуацията е много по-лоша. Още 160 милиона души по света са изпаднали в бедност заради пандемията.
 
Именно затова озаглавихме доклада „Неравенството убива“, защото има решения, които можеха да бъдат взети, но не бяха. Най-очевидният пример е неравният достъп до ваксини. Много хора изгубиха живота си заради липса на достъп до ваксини в слабо развитите държави или държавите с ниски и много ниски доходи. Вероятността те да си отидат от този свят, ако бяха ваксинирани, е малка. Проучванията показват, че е два пъти по-малко вероятно човек да изгуби битката с Ковид-19, ако живее в богата и развита държава. Миналата година имаше изследване на списанието “The Economist”, според което липсата на ваксина може да се окаже много по-важен фактор за загуба на човешки живот заради коронавирус отколкото възрастта. Ние всички обаче знаем колко ключов фактор е възрастта в борбата срещу Ковид. Всичко това идва да покаже колко голямо е неравенството при достъпа до ваксини"", посочи Габриела Бюше.

ЕПА/БГНЕС

Достъпът до ваксини е като че ли най-яркият и страшен пример за огромното неравенство по света. Това явление обаче е резултат от дългогодишни проблеми, които пандемията влоши.

"Това е така. Например инвестициите в здравеопазването, което да бъде достъпно за всички, са изключително важни. Имаме примери като Тайланд и Коста Рика, държави със средни доходи. В Коста Рика например разходват за здравната система 1/12 спрямо сумата в Съединените щати на човек. Въпреки това само за десетилетие те успяха да постигнат универсална здравна система, която е достъпна за всички. В същото време там очакването за продължителност на живота е по-голямо спрямо това в Съединените щати. Примерът е изключително добър, защото илюстрира как инвестициите в здравната система са от полза на всички.  

Вярно е, че добрата здравна система е много важна предпоставка, защото ваксините сами по себе си не са достатъчни. В условията на пандемия обаче те наистина са решаващи. Обезпокоително е, че има държави с много нисък процент на ваксинирано население. Например в Африка говорим за 10 процента от хората на целия континент. Те имат завършен първи цикъл - тоест две ваксини. Твърде дълъг път остава да се извърви, за да се постигне задоволително ниво на ваксинация.  
 
Проблемът не е единствено в ниския темп на ваксинация и смъртта, която е можело да бъде предотвратена, ако хората бяха ваксинирани. Ударът върху икономиките на държавите заради продължителните ограничителни мерки и дори цялостно затваряне е много тежък. Ефектът от него отеква и в много други сфери на живота. Например, по време на локдаун в много държави наблюдаваме експоненциален ръст на домашното насилие над жени. В доклада си посочваме, че неравенството между мъжете и жените също, за съжаление, се оказва сериозен двигател за преждевременна смърт".

 
Наблюдавате ли задълбочаване на расовата или етническа дискриминация например, още по-влошения достъп до образование при определени групи или влошаване на други сериозни проблеми?   

"4,3 милиона души от афро-американски произход биха били живи сега, ако имаха същия достъп до ваксини, какъвто белите американци. Наблюдава се задълбочаване на дискриминацията по полов, расов, етнически, класов и друг признак. Огромна е разликата и между отделните държави.

Също така някои деца и млади хора останаха без достъп до образование. След толкова години, инвестирани в кампании, пандемията доведе до там, че те отново не могат да посещават училище. Това се отнася най-вече до момичетата, а това е ключово важно не само за тяхното собствено личностно развитие, но и за прогреса на родните им държави. Ефектът върху цялото общество е много лош", разаказа още пред БНР посочи Габриела Бюше.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.